So che non è razionale.. ma nonostante il caldo furioso, sono molto ispirata dal forno al momento. Sperimentazioni varie, dolci (è tempo di fichi nel mio giardino, ho fatto pure una valanga di marmellata) ma anche salate (sto divorando uno speciale di Cucina Moderna sul pane), come in questo caso. Protagonisti, ancora i pomodori dell'orto, e una caciottina dell'altopiano di Asiago che era talmente buona da non aver osato guardare quanto grasso avesse..
INGREDIENTI
- 400g di farina manitoba
- 25g di lievito di birra
- 1 patata
- 150 g di pomodorini ciliegina o datterini
- 100g di caciotta
- 4 cucchiai di olio extravergine d’oliva
- sale
- zucchero
- origano
1) Fate lessare la patata (10-12 minuti in pentola a pressione), e passatela allo schiacciapatate o schiacciatela molto bene con una forchetta. Fate intiepidire. Fate sciogliere il lievito in 2dl di acqua tiepida. Aggiungete lo zucchero e mescolate bene.
2) Setacciate la farina sopra 1 cucchiaio di sale. Aggiungete la patata schiacciata, e poco per volta l’acqua e l’olio, e lavorate bene la pasta (io ho messo tutto nel mixer), fino a che diventa liscia ed elastica. Mettetela a riposare in una ciotola, posizionata in un luogo tiepido, e coperta da un canovaccio umido. Fate lievitare per un paio d’ore.
3) Lavate i pomodorini, tagliateli a metà e conditeli con olio e origano. Dividete la pasta in 6-9 pezzi di uguale dimensione, appiattiteli con le mani fino a dare la forma di una piccola focaccia, distribuite sopra ciascuna i pomodorini, e mettetele lievitare per un’altra mezz’ora su una placca foderata di carta forno.
4) Nel frattempo preriscaldate il forno a 220°, mettete poi le focacce a cuocere per 10 minuti (a seconda delle dimensioni delle focacce, osservate il loro aspetto: potrebbero volerci 2-5 minuti in più). Tiratele fuori, aggiungete il formaggio, e rimettete a cuocere per altri 5 minuti.
CHERRY TOMATOES AND CACIOTTA CHEESE FOCACCINE *
I know that is not rational .. But despite the furios hot days,I'm inspired from the oven right now. I've been doing various experiments, both sweet (it's the season for figs in my garden, I also did a ton of jam) but also salted ones (I'm devouring a special session of my favourite Cucina Moderna Oro magazine about breads), as in this recipe. Protagonists again the tomatoes from the garden, and a caciotta cheese of Asiago highland that was so good that I didn't dare to look how much fat it was :-) ..
INGREDIENTS
- 400g of flour manitoba
- 25 g of yeast
- 1 potato
- 150 g cherry tomatoes or datterini tomatoes
- 100g caciotta cheese
- 4 tablespoons extra virgin olive oil
- salt
- sugar
- oregano
1) Boil the potato (10-12 minutes in a pressure cooker), and pass it through a ricer or mash well with a fork. Allow to cool. Dissolve the yeast in 2 dl of warm water. Add sugar and mix well.
2) Sift the flour over 1 tablespoon of salt. Add the mashed potato, and little by little water and oil, and work the dough (I put everything in a blender) until it becomes smooth and elastic. Put it to rest in a bowl, placed in a warm place, and covered with a damp cloth. Let it rise for a couple of hours.
3) Wash the tomatoes, cut them in half and toss with olive oil and oregano. Divide the dough into 6-9 pieces of equal size, flatten them with hands up to give the form of a little cake, distribute over each one the tomatoes and put them rise for another half hour on a plate lined with parchment paper.
4) Meanwhile, preheat oven to 220 degrees, then put the focaccine to bake for 10 minutes (depending on the size of the buns, observe their appearance: it may take 2-5 minutes longer). Pull them out, add the cheese, and put to cook for another 5 minutes.
* FOCACCIA: Focaccia (Italian pronunciation: [foˈkattʃa]) is a flat oven-baked Italian bread,which may be topped with herbs or other ingredients. It is similar in style and texture to pizza, but not considered to be the same.Focaccia is popular in Italy and is usually seasoned with olive oil and salt, and sometimes herbs, and may be topped with onion, cheese and meat, or flavored with a number of vegetables. To say "little focaccia", we say "focaccina", "focaccine" at plural.
CACIOTTA CHEESE: Caciotta is a fresh cheese made from cow's milk or partly skimmed raw. It is a cheese made in pasture, fresh soft cheese, should be eaten within 1 month of obtaining, half-cooked because it curd after coagulation of reaching temperatures of 33 ° C. It has a cylindrical shape with a diameter of about 14 cm, barefoot of 7-8 cm and weighing approximately 0.8 to 1.2 kg, with a delicate flavor and pleasant with a thin crust, smooth and pale yellow and white flesh.
che belle! sembrano davvero squisite, le proverò presto!
RispondiEliminaho trovato questa ricetta per caso e ho iniziato a leggere il tuo blog, complimenti per le ricette proposte!
passa anche dal mio se ti va!
a presto,
Michela